Faceți căutări pe acest blog


sâmbătă, 3 martie 2012

Cica designul nu mai e o arta; el este un instrument de marketing... este o functie.. sau in functie de ceva...

Am citit pe undeva pe internet ca, cica spun unii specialisti ( din aia cu multe mastere, MBA-uri etc etc ) ca  "designul nu mai este o arta" el a ajuns de fapt sa fie un instrument subordonat marketingului.

De fapt, cum bine se stie, DESIGN inseamna PROIECT in engleza - si este intalnit in mai multe domenii de activitate - in unele tine de domeniul artistic, in altele de domeniul industrial, economic etc.

Acei specialisti se refereau la acel domeniu, prin care cu ajutorul designului se promoveaza imaginea sau produsele unei companii. Deci ne referim la design grafic, design de ambalaj, design de obiect etc.

Ceea ce intereseaza cel mai mult, este BANUL, AVUTIA, BOGATIA, PUTEREA, MANIPULAREA, CONSUMUL.
Propietarii de companii multinationale angajeaza "caini de paza" platiti cu salarii imense pentru a obtine profit, indiferent de consecintele sociale generate de masurile adoptate.

Acum inteleg de ce designul nu mai e o arta - fiindca arta este libera de constrangeri, arta nu poate fi decat un act creativ eminamente liber.

Dar ia stai un pic ! uite ca mai aveam putin si cadeam in plasa "corporatistilor" - catelusii din lesa marilor industriasi ahtiati dupa putere si avutie. De fapt eu zic ca "designul lor" e bine ca nu este o arta, asa si trebuie sa ramana un non sens, un nimic. Designul adevarat, cel liber , trebuie sa reprezinte cu adevarat nevoile oamenilor  nu interesele barosanilor .

Ma gandesc oare unde se va ajunge ? Cred ca ne-am obijnuit cu gustul amar care a reusit sa neutralizeze tot ceea ce e mai firesc si mai simplu pentru a simti si a trai in normalitate.

Nu mai poti manca un cozonac decat daca doua felii din el sunt gratis - iar daca trimiti sms mai primesti ceva tot gratis ( de fapt platesti acel sms) - iti dai seama ? si tu trebuie sa faci un design prin care sa comunici tampenia asta.

Imagineaza-ti o brutarie de familie, care produce si comercializeaza cozonaci proaspeti chiar intr-un spatiu comercial de la parterul locuintei. Intri si vezi cozonacii proaspeti asezati frumos in cosuri pe tejghea. Mirosul de cozonac proaspat si imaginea cozonacului in sine, te convinge pe loc sa cumperi. Nu a venit la tine nimeni sa te convinga sa cumperi, nu te-a atras niciun ambalaj - pentru ca pur si simplu nu exista vreun ambalaj si nici nu cumperi pentru ca ti se ofera doi la pret de unu.

Tot acest melanj dintre oameni cu mastere, corporatii multinationale, publicitari cu multe premii, designeri cu mult talent si experienta si multi indivizi cu multe MBA -uri ca eu sa cumpar un nenorocit de cozonac ?
E clar ca disperarea barosanilor a atins cote inexplicabile.

In concluzie, dragi concetateni din breasla, eu ma simt nevoit sa accept ca "designul lor " ramane o arta - dar a manipularii.

Sa consumati bine !

Dan Mateescu






Director Web